Verstappen olyat tett, amire több mint 30 éve nem volt példa a Forma-1-ben

Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő Max Verstappen magabiztosan nyerte meg a Miami Nagydíj időmérőjét, amivel egyrészt olyat tett, amire utoljára Alain Prost volt képes 1993-ban, másrészt pedig nagyon közel került Ayrton Senna abszolút rekordjához is.

Max Vestappen nem lassít, így a mezőnynek nincs is esélye, hogy utolérje az előző három idény világbajnokát. Ebből adódóan pedig minden jel szerint az idei szezonban is olyan domináns lesz, mint az előzőben volt, pedig sokan gondolták, hogy azt már nem lehet fokozni. De úgy tűnik, hogy mindig van hova fentebb lépni.

Most például a Miami Nagydíj időmérőjét is behúzta, harmadik nekifutásra csak sikerült. A szezon hatodik időmérőjén a hatodik győzelmét aratta a holland, márpedig ez nem akármilyen teljesítmény.

Alain Prost,
Alain Prost az 1993-as Kanadai Nagydíjon
Fotó: AFP

 Jól mutatja ezt, hogy ilyen sorozatokra még maga Verstappen sem képes (tavaly öt edzéselsőség volt az idényrekordja), hat pole pozícióval pedig utoljára Alain Prost indította a Forma-1-es szezont még 1993-ban, amikor Dél-Afrikától Moncóig bezárólag mindenhol ő volt a leggyorsabb.

A professzor ehhez aztán hetediknek még hozzácsapta a kanadai elsőséget is, a szezon végén pedig megszerezte negyedik, egyben utolsó világbajnoki címét is.

Nem mellékesen egyébként a tavalyi utolsó futamon, az Abu Dhabi Nagydíjon behúzott pole pozícióval Verstappen is zsinórban elért hét edzéselsőségnél jár, és minden jel szerint neki is összejön a negyedik vb-siker az idény végén. A mezőnyben egyébként van még valaki, akinek összejött a zsinórban hét pole, mégpedig Lewis Hamilton: a hétszeres világbajnok brit a 2015-ös idényben a Monacói és az Olasz Nagydíj között volt utolérhetetlen.

A sorozatban hét edzéselsőséget behúzók listáján még két nevet találunk, Michael Schumacherét és Ayrton Sennáét. 

Utóbbi, a háromszoros világbajnok, 1994. május 1-én, egy tragikus versenybalesetben meghalt brazil legenda tartja sorozatban nyolc edzéssikerrel az abszolút rekordot is,

 amit az 1988-as Spanyol és az 1989-es Amerikai Nagydíj között állított fel. Verstappen a rekordot két hét múlva Imolában állíthatja be, rá egy hétre Monacóban pedig akár meg is döntheti.

Kapcsolódó cikkek: