Legjobb nászutas helyek: felejtse el Párizst és Amalfit!

legjobb nászutas helyek
Antipárosz a legjobb nászutas helyek között van
Vágólapra másolva!
Ha az Európán belüli nászutas úti célokra gondol az ember, nagy eséllyel az Amalfi-part, Párizs, Santorini és Barcelona jut az eszébe. Ezek a jól bejáratott helyek okkal népszerűek, de számtalan más lehetőség is van szerte a kontinensen a legjobb nászutas helyek között.
Vágólapra másolva!

Capri és és az Amalfi-parti városok, mint Sorrento, Positano és Ravello – ezek a jól bevált célpontok biztos a legjobb nászutas helyek között vannak. Viszont rendkívül drágák is – és zsúfoltak. Ennek ellenére Olaszország tökéletes úti cél lehet a nászutasok számára, klímájának, finom ételeinek és nyugodt hangulatának köszönhetően, tehát ne zárja ki. Irány a Flegrei-szigetek - különösen Ischia és Procida -, hogy élvezze a Tirrén-tenger tiszta vizét a dél-olasz vendégszeretettel és sokkal kevesebb látogatóval - írja az Euronews.

 legjobb nászutas helyek
A legjobb nászutas helyek közé simán befér Ischia is
Fotó: Photo by Christoph Sator / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ischia zsúfolásig tele van történelmi látnivalókkal, beleértve az ikonikussá vált aragóniai kastélyt. A vízparton számtalan éttermet talál, de rengeteg természetes hőforrást is talál ott. Negombo és Poseidon termálfürdője a legnépszerűbb fizetős lehetőségek közé tartozik, de Ischia leghíresebb - és ingyenes - melegvízű forrásai a Sorgeto-öbölben találhatók.

Legjobb nászutas helyek, ahol nincs tömeg

Ischia számos szőlőültetvénnyel is büszkélkedhet, köztük a közkedvelt Cenatiempo Serrara Fontanában, ahol borkóstolót is kínálnak. Ha lehetséges, próbálja meg elkerülni a szigetet augusztusban – bár sok európai még nem fedezte fel, a hely az olaszok kedvence, akik tömegesen járnak oda éves nyaralásuk alkalmával.

Érdemes ellátogatni a közeli Procidára is, amely egy sokkal kisebb sziget, és mindössze 20 perces hajóútra van. A történelmi központ Olaszország egyik leglátványosabb képét nyújtja, amely nászútra is kiváló. 

Naplementekor menjen fel a sziget tetejére, hogy a lehető legjobb kilátása legyen La Marina di Corricellára, Procida legrégebbi halászfalujára, amely híres színes épületeiről. 

A vízparti bárokban limoncello alapú koktélokkal töltheti az órákat, mielőtt a közeli trattoriában friss tengeri spagettit kóstolhat. 2022-ben Procida Olaszország kulturális fővárosa lett, így egyre népszerűbb – de még mindig sokkal csendesebb és kevésbé ismert, mint az ország sok más pontja.

Nászutas európai úti célok 

Sokak szemében a Kanári-szigetek olcsó és vidám úti cél, amelyek inkább családi nyaralásra alkalmasak. Gran Canariának azonban van egy másik oldala is. A Marokkó partjainál lévő spanyol szigetcsoport egyik legnépszerűbb szigetén lényegesen kevesebb turista van, mint Tenerifén, és olyan természeti csodákat kínál, amelyek ritkán láthatók Európában. Romantikus is, de rengeteg programot is kínál, akár aktív párok számára, akár lazítósaknak is.

Kezdje egy sétával a Doramas Park körül, Las Palmas fővárosának központjában. Sétáljon körbe a különféle, pálmaárnyékos ösvényeken, majd látogasson el a Museo Nestorba, ahol Néstor Martín-Fernández de la Torre híres kanári-szigeteki művész művei láthatók. Jelenleg felújítás alatt áll, júniusban nyitják meg újra.

Gran Canaria strandjairól is ismert – ezek a Kanári-szigetek legjobbjai. A 2750 méter hosszú Maspalomas Beach az egyik legnépszerűbb a szigeten, amely lenyűgöző óceánparti dűnéiről ismert. 

A víz nyugodt és meleg, a parton napozóágyak és napernyők bérelhetők.

Ha jobban szereti a mozgást, mint a tengerparton pihenni, feltétlenül tegyen egy túrát az Agaete-völgyön keresztül. Ez Európa egyik legjobb túraútvonala trópusi gyümölcs- és narancsültetvényekkel szegélyezve, számos kávéültetvény mellett.

Akár a tengerben úszással, akár túrázással töltötte a napot, töltse az estét Gran Canaria egyik hangulatos falujában, mint például a sziget belsejében található Firgasban vagy a tengerparti Puerto Moganban. Érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat: 

  • a kanári-szigeteki burgonya (papas arrugadas)
  • tapas
  • sült és grillezett tenger gyümölcsei
  • mangó- és avokádó alapú ételek
  • ideális esetben egy kis spanyol borral leöblítve.

A szokásos üdülőhelyek helyett irány Isztambul Európa és Ázsia határán

Isztambul átnyúlik Európán és Ázsián. Egy gyors hajóúttal a Boszporusz-szoroson keresztül egy másik kontinensre utazhat anélkül, hogy elhagyná a várost. A nászutasok gyakran olyan tengerparti üdülőhelyeket keresnek, mint Izmir, Bodrum és Antalya, de érdemes megfontolni egy kitérőt az ország egyik legnyüzsgőbb városában.

Isztambul a színes kultúra és a gazdag történelem tökéletes keveréke – egyetlen utazás sem teljes a Bizánci Birodalom egykori központja, a Hagia Szophia meglátogatása nélkül, amely egykori templom, jelenleg pedig egy lélegzetelállító mecset, amely körülbelül 1500 évvel ezelőtt épült. 

A Kék mecsetet és a Bazilika Ciszternát is érdemes meglátogatni.

Érdemes kipróbálni a helyi konyhát is, amely ötvözi az európai és a közel-keleti ételeket – gondoljon a mezze tálakra és a friss tenger gyümölcseire.

Hagyja maga mögött Európát utazása legalább egy napjára, és tegyen egy reggeli utazást a Boszporuszon, a két kontinenst elválasztó víztömegen. 

Amikor Isztambul ázsiai oldalán kiszáll, pattanjon fel a Kadıköy-Moda villamosra, amely mindössze 10 megállót tesz meg egy 2,6 km-es körgyűrűben, és lehetővé teszi az összes látnivaló megnézését, beleértve a híres Taksim teret is.

Visszatérve Isztambul európai oldalára a nászutasok különleges délutáni teával kényeztethetik magukat a Ciragan Palace szállodában, amely Abdul-Aziz oszmán szultán birodalmi rezidenciája volt a 19. században. A város mindkét oldala kiváló vásárlási lehetőséget kínál, amelyek közül kiemelkedik a Nagy Bazár. Utazása végén látogasson el ide, hogy olyan emléktárgyakat vegyen fel, mint a hagyományos fűszerek és a török csemege.

Ide menekülhet Szantorini és Míkonosz tömegei elől

Az Égei-tenger szigeteinek sokfélesége minden nyaraló számára kínál valamit. A rendkívül népszerű Míkonosz, Szantorini és Rodosz mind magas árcédulákkal, zsúfolt utcákkal és strandokkal várja vendégeit. A közeli Náxosz is egyre nyüzsgőbb, Párosszal együtt, ahova a látogatók a Netflix „One Day” című sikerműsora miatt is mennek.

Csak egy rövid kompútra van Antipárosz. 

Ez a világ távol áll Párosz kozmopolita hangulatától, és igazi menekülés Naousszából, a nagyobb sziget bulivárosából, amely zsúfolásig tele van drága bárokkal és vízparti klubokkal. A nászutas párok viszont idilli kilátást kaphatnak az Égei-tengerre, csendes utcákat, tökéletes strandokat és éttermeket a parton, friss ételekkel és nyugodt kiszolgálással.

legjobb nászutas helyek
Antipárosz a legjobb nászutas helyek között van
Fotó: robertharding via AFP/Francesco Fanti

A nyugalom a kulcsszó itt, még a Faneromenihez hasonló parányi strandok sem túl nyüzsgőek. A Fanari Beach egy magasan értékelt strandklub, amely főként görög nyaralókat fogad, és tökéletes egy romantikus sétához, majd egy ebédhez, kilátással a vízre. 

A még békésebb és egyedibb élményért béreljen hajót aznapra, és látogasson el a közeli Deszpotiko-szigetre. 

Apró és lakatlan, egykor egy fontos szentélynek adott otthont, amelyet Apollo kultuszának szenteltek. Ott megnézheti a feltárás alatt álló szentélyt, amely a régészek szerint az utóbbi idők egyik legjelentősebb felfedezése. Mindez azt jelenti, hogy egy látogatás valóban ad majd mesélnivalót barátainak, amikor hazaér.