Színes-szagos telefonnal támad a Motorola - szó szerint

motorola edge 50 ultra
Fa mellett kétféle vegán bőr hátlapi borítással is elérhető lesz
Fotó: Motorola
Vágólapra másolva!
Illatos dobozban érkezik a dizájnbomba Motorola Edge 50 Pro.
Vágólapra másolva!

Nem is lehet kérdés, hogy a Motorola mára visszanyerte erejét, hiszen a cég óriási energiákat mozgat meg annak érdekében, hogy újjáépítse magát a telefonos piacon. A cég szerencsére Magyarországon egyre aktívabb, amit tökéletesen bizonyít, hogy nálunk is csatába küldik a vállalat új üdvöskéjét, a középkategória meghódítására szánt Motorola Edge 50 Pro fantázianevű telefont.

Motorola Edge 50 Pro teszt
A Motorola Edge 50 Pro vízálló. 


A dobozt kinyitva kellemes illatfelhő csapja meg az ember orrát, akiben már ekkor világossá válik, hogy ez bizony nem egy szokványos, unalmas termék. Az érzés pedig csak erősödik a modellt kézbe fogva, hiszen rendkívül kellemes, puha, bőr hatású hátlapot kapott, amelyhez egyszerűen jó hozzáérni, és a fém készülékház tapintása is prémium érzetet kelt. A nálunk járt változat levendula lila színezést kapott, ami a jelenlegi mobilos mezőnyben nagyon szokatlan választásnak számít. Nekünk mindenesetre ez  a tónus kifejezetten tetszett, figyelemfelkeltő, de nem tolakodó, elegáns és harmonikus. A kamerasziget is diszkrét, a mai trendektől eltérően nem türemkedik ki agresszíven.

Motorola Edge 50 Pro teszt
A lila szokatla, de jó választás.

Az előlapi üveg oldalt hajlított, ami manapság nem túl gyakori megoldás, pedig remekül mutat. A gombok jó helyen vannak, a mérete nem vészes, egy átlagos méretű kézzel is kényelmesen átfogható, kellően vékony és a súlya is kellemesen alacsony. A strapabíróságra is odafigyeltek, mert bár az ütéseket nem tolerálja jól, azért ellátták Gorilla Glass védőüveggel, és hivatalosan is víz- illetve porálló. 

Pazar látvány

A kép minőségénél is törekedtek arra, hogy elsőrangú legyen a látvány, ez nem is lehet kérdés. Gyönyörűen ragyogó, markáns színeket és hibátlan kontrasztosságot produkáló 6,7 inches OLED kijelzőt kapott, amelynek a felbontása is remek. Az 1220 x 2712 képpont ugyanis borotvaéles képet, abszolút megfelelő részletességet eredményez. 

Motorola Edge 50 Pro teszt
A kép minősége nagyon jó.


A maximális fényerő bőségesen elég ahhoz, hogy mindig, minden körülmények között látható legyen kép, még akkor is, ha rásüt a nap a kijelzőre. A nagy dinamikatartományú tartalmak megnézése során pedig extrém mértékben megugorhat, és így az ilyen, úgynevezett HDR anyagok visszaadása igen-igen látványos. A lapozás, görgetés igen sima, akadozásmentes, köszönhetően a kiemelkedően magas, 144 Hz-es maximális képfrissítési rátának, ami azt jelenti, hogy minden egyes másodpercben 144 (!!) képkocka kerülhet a kijelzőre. 

Képalkotás: még van hova fejlődni

A vállalatot a közelmúltban a legtöbb kritika a telefonok kamerás képességei miatt érte. A cég rengeteget ádozott arra, hogy behozza a lemaradását e téren, és sokat is haladt előre. De ez a telefon is bebizonyítja, hogy még van hova fejlődni.

Motorola Edge 50 Pro teszt
Remek képek lőhetőek vele jó időben.

Az 50 megapixeles főkamerát szánták általános használatra, emellett kapott egy ultraszéles látószögű és egy 3x optikai nagyítást kínáló egységet is. 
Ez remekül hangzik, és sokoldalúvá teszi a terméket, azonban a tapasztalataink szerint a készülék a kevés fényt nem igazán szereti.

Motorola Edge 50 Pro teszt
A sötétet viszont nem szereti a telefon kamerája.

E két utóbbi kameránál a sötétet, az esti fotózást el lehet felejteni, és a főkameránál is elő-elő fordul, hogy kissé homályos, zajos lesz a végeredmény. A videóknál le kell mondani a 8K-ról, de még a 60 képkocka/másodperc rögzítési sebességű 4K anyagokról is, ami azért kis csalódás. 

Energia és erő

A készülékház a megszokottnál picit kisebb, és ez meglátszik az akkumulátor kapacitásán is, hiszen "csak" egy 4500 mAh-s telep került bele. Mivel a termék jól optimalizált, ezért az üzemidő megfelelő, amely a tapasztalataink szerint a használattól függően 7-15 óra közé eshet. Ez a két extrém véglet, ami a játékokra és a videókra vonatkozik, de a legtöbben azért ennél sokrétűbben használják e termékeket, szóval a reális valóság valahol e két érték közé esik. 
Azt fontos megemlíteni, hogy a termék 125 wattal tölthető, aminek köszönhetően alig több, mint negyedóra alatt megtelik energiával a lemerült akksi. Emellett a vezeték nélküli töltés is szóba jöhet, ami igen hasznos kényelmi funkció. 

Motorola Edge 50 Pro teszt
Erős fényben is jól látható a kijlezője.

A termék a várakozásoknak megfelelően kellően erős hardvert kapott, bár azért a teljesítménye a mai legelitebb modellektől elmarad. Ez azt jelenti, hogy a weboldalak és különféle alkalmazások betöltése kellően gyors, chatelni is villámgyorsan lehet, valamint a filmezés is problémamentes. De az ultranagy felbontású videók vagy fotók szerkesztése során már belassulhat. Valamint az is tény, hogy egyes játékoknál vissza kell venni a grafika minőségéből, mert egyébként szaggatás tapasztalható. 

Motorola Edge 50 Pro - Összegzés

A Motorola Edge 50 Pro egy kifejezetten életrevaló, szimpatikus telefon, aminek van helye a mai mezőnyben. A tudásában elmarad a legjobb csúcskészülékektől, de nem is azok versenytársának szánják őket, és ez az árán is meglátszik. Nagyjából 250 000 forintért lehet megvenni, és ennyit a meglátásunk szerint bőven megérhet annak, aki egy remek képernyővel, korrekt hardverrel ellátott és pazar dizájnnal bíró, sokoldalúan használható mobilban gondolkodik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!