Óriási túlkapások Kenyában, a rendőrség tavaly több mint száz embert ölt meg

Vágólapra másolva!
Kenyában a rendőrség 118 embert ölt meg tavaly - számoltak be szerdán helyi és nemzetközi civil szervezetek, elítélve a rendőrség büntetlenségét, amelyet évek óta bírálnak a gyilkosságok miatt.
Vágólapra másolva!

A kelet-afrikai országban a rendőrség által megölt emberek száma a 2022-es 130-ról 2023-ban 118-ra csökkent - közölték a civil szervezetek.

A rendőröket ritkán tartóztatják le a törvénytelen kivégzésekben való részvétel miatt

- jegyezték meg, s egyben bírálták az elkövetők tartós büntetlenséget is.
 

A gyilkosságok közel fele, 58 bűnüldözői műveletek során történt, 45 pedig zavargások során, nevezetesen a magas megélhetési költségek és az új adók ellen az ellenzék által tavaly március és július között szervezett tiltakozásokon a civil szervezetek szerint.

Korábban arról is írunk, hogy tavaly júliusban legalább hatan meghaltak az új adók miatti kormányellenes tüntetésekben. Rendőrségi források szerint a kenyai főváros, Nairobi közelében található Mlolongóban három, Kitengelában kettő, Emaliban pedig egy ember halt meg a tiltakozók közül, többen a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban.

Tavaly Ruto elnök számos új adóval sújtotta a magas inflációval küzdő ország lakosságát, és egyebek között 8-ról 16 százalékra emelte az üzemanyagok áfáját, valamint további adókat vetett ki a bérekre.

Tüntetők tüzet gyújtanak és utakat zárnak el, miközben az adóemelések ellen tiltakoznak a kenyai Nairobiban.
Tüntetők tüzet gyújtanak és utakat zárnak el, miközben az adóemelések ellen tiltakoznak a kenyai Nairobiban Forrás: AFP/2023 Anadolu Agency/Gerald Anderson

A megmozdulásokat kísérte időnként erőszak és fosztogatás, és az ellenzék és a civil szervezetek túlzott erőszakkal vádolták a rendőrséget.

A hatóságok által eltüntetett emberek száma, akiket őrizetbe vettek, majd soha senki nem hallott róluk többé, a civil szervezetek szerint 54,5 százalékkal csökkent; 2023-ban tízen, 2022-ben 22 ilyen eset történt. 

William Ruto kenyai elnök 2022-es megválasztása óta többször is kijelentette, hogy véget akar vetni a rendőrség erőszakos és törvénytelen gyakorlatának. 

Korábban arról is írtunk, hogy William Ruto 2017-ben közös listán indult Uhuru Kenyatta elnökkel az elnök- és parlamenti választásokon, amelyeket tíz évvel a Kenya történelmének legvéresebb választásai után tartottak. Tíz nappal az akkori választások előtt fegyveresek támadtak Ruto házára az északnyugati-kenyai Eldoret térségében, de szerencsére ő és a családja nem voltak otthon.

Tavaly beszámoltunk róla, hogy a bíróság Nairobiban halálra ítélte Fredrick Leliman rendőrtisztet, akit többek között a nairobi ügyvéd, Willie Kimani, az ügyfele, Josephat Mwenda és Joseph Muiruri taxisofőr meggyilkolásáért ítéltek el.

A Missing Voices nevű civilszervezet szerint az adatgyűjtés 2007-es kezdete óta 1350 ember halt meg rendőri beavatkozás során.