Milliós értékben csaltak ki pénzt és ékszereket egy pszichés betegségekben szenvedő nőtől

Pile,Of,Banknotes,As,A,Background,(hungarian,Forint)
Képünk illusztráció
Fotó: Peter Gudella
Vágólapra másolva!
A bíróság gyorsított perben, két hónapon belül döntött annak a mentális betegségekben szenvedő nőnek az ügyében, akitől ismerőse - kihasználva állapotát - több, mint 1 millió forint értékű pénzt és ékszert csalt ki.
Vágólapra másolva!

A két nő már régóta ismerte egymást, baráti kapcsolat volt köztük. Az ismerős azonban kihasználta a mentálisan beteg nő állapotát, egy nap telefonon felhívta, és 

jószándékot színlelve közölte vele, hogy tudja, hogy megromlott a házassága, ezért ő segítségképpen szívesen vigyázna a pénzére és értékeire, és bármikor visszaadja neki, ha szüksége lesz rá.

A nő naivan megbízott barátnőjében, és elhitte, hogy segíteni akar neki, ezért több, mint 600 000 forintot fizetett be annak bankszámlájára, majd postán elküldte neki aranyékszereit is, karláncokat, fülbevalókat és medálokat közel 432 500 forint értékben.

Az asszony négy hónap elteltével az értékeit többször is visszakérte barátnőjétől, ám hiába:

 a barátnőnek ugyanis már eredetileg is az volt a szándéka, hogy megtartja őket.

Az ügyben ezért büntetőeljárás indult, melynek eredményeként a sárvári bíróság csalás miatt jogerősen elítélte a nőt, a bíróság azonban az áldozat polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította. A büntetőügyben eljáró ügyészség értesítette a történtekről a polgári ügyekben illetékes ügyészeket.

A Pest Vármegyei Főügyészség az áldozat érdekében gyorsított pert indított a bíróságon.

 Az ügyben a Budapest Környéki Törvényszék két hónapon belül döntést hozott, és kötelezte az elkövetőt, hogy fizessen ismerősének összesen 1 056 847 forintot, illetve annak késedelmi kamatát.

Gyakran előfordul, hogy mentálisan beteg, esetleg idős, vagy más okok miatt sérülékenyebb, naivabb áldozatot szemelnek ki maguknak a csalók, ők ugyanis igazi könnyű prédák ilyen szempontból. Tipikus példa erre az unokázós csalók esete, akik telefonon hívnak fel idős embereket, és azok unokáinak, esetleg gyerekeinek adják ki magukat, majd közlik, hogy bajba kerültek, és azonnal pénzre van szükségük. Ezután rendszerint valamelyik társukat küldik el, hogy átvegyék a pénzt.

Egy zalai férfi pedig interneten keresztül ismerkedett meg egy fogyatékkal élő nővel, majd hiszékenységét kihasználva folyamatosan kölcsönkért tőle, összesen több, mint egymillió forintot.

Egy rossz anyagi körülmények között élő nő pedig egy kórház előtt ismerkedett meg egy mentális leépüléssel küzdő nyugdíjassal, majd kihasználva állapotát, kölcsönkért tőle. Az idős ember az összes nyugdíját és spórolt pénzét odaadta, amit soha többé nem látott viszont.

Forrás: Ügyészség