Mutatjuk, milyen luxusjachtokon utaznak a világ leggazdagabb emberei

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben az ultragazdagok státuszszimbólumává egyre inkább a luxusjachtok váltak. Ezek ma már az ingatlanoknál is értékesebb vagyontárgyaknak minősülnek. Amit persze a világ leggazdagabb emberei ki nem hagynának. Mutatjuk, hogy ki milyet használ.
Vágólapra másolva!

Egy szuperjacht tulajdonosának lenni a kiváltság mellett az életben elért sikerek, a gazdagság ünneplése is. Ezt Giovanna Vitelli, a világ legnagyobb szuperjacht-gyártójának, az Azimut Benetti Groupnak az alelnöke nyilatkozta a Business Insider-nek. Sok tech-milliárdosnak van jachtja, a leggazdagabbak, mint Bezos, Zuckerberg és az Oracle társalapítója, Larry Ellison olyan monstrumokat birtokolnak, amik már inkább úszó palotáknak nevezhetőek, ahol olyan luxus kényelmi szolgáltatások is bőven elférnek, mint az edzőtermek, gyógyfürdők, medencék, éjszakai klubok és mozik. Ezek a megayachtok - amelyek mindegyike 70 méternél is hosszabb, többnyire egyedi építésűek, és gyakran kilenc számjegyű összegbe kerülnek - különleges bepillantást nyújtanak abba, hogyan él a 0.00001 százalék, vagyis a világ leggazdagabb embereinek nagyon szűk köre. Ha csak egyetlen hétre bérelni szeretnénk egy ilyet, akkor is minimum egy millió dollárt kell érte fizetni.

Mutatjuk a leggazdagabbak szuperjachtjait!

Jeff Bezos: Koru és Abeona

Luxusjacht, Luxusjachtok, milliárdosok luxusjachtjai, milliárdosokluxusjachtjai, JeffBezos, Jeff Bezos: Koru and Abeona
Koru és Abeona
Fotó: Getty Images/GC Images/Robino Salvatore

Az Amazon alapítójának, Jeff Bezos-nak az 500 millió dolláros megayachtja, a 127 méteres Koru tavaly nagy feltűnést keltett, amikor először szállt vízre, méghozzá a Földközi-tengeren, amint a 75 méteres segédhajóját, az Abeona-t vontatta. A vitorlás jachtot hatalmas méretének és egyedi kialakításának köszönhetően nehéz más vízi járművel összetéveszteni. Bezos és menyasszonya, Lauren Sanchez ennek a fedélzetén tartotta az eljegyzési buliját, amelyen olyan A-listás sztárok voltak ott, mint Bill Gates, vagy Leonardo DiCaprio. Alig egy héttel később a horvátországi Dubrovnik utcáin látták őket Orlando Bloom, Katy Perry és Usher társaságában. A Koru egyébként már a befejezése előtt címlapokra került. A vitorlás ugyanis felbőszítette a hollandokat, akik azzal fenyegőztek, hogy tojásokkal dobálják meg, mert Rotterdamban egy történelmi hidat kellett volna szétszedni azért, hogy az Oceanco hajó eredeti állapotában áthaladhasson rajta. A hajógyár végül alternatív terveket készített, így elmaradt a támadás.

Mark Zuckerberg: Launchpad

Luxusjacht, Luxusjachtok, milliárdosok luxusjachtjai, milliárdosokluxusjachtjai, MarkZuckerberg, Mark Zuckerberg: Launchpad
Launchpad
Fotó: SuperYachtTimes/Ruben Griffioen

Idén vette meg Mark Zuckerberg a Launchpad-ot, egy 118 méteres szuperjachtot. A hajó márciusban tette meg első útját, Gibraltárból St. Maartenbe utazott, és a floridai Fort Lauderdale-ben kötött ki. A hajó belsejéről szinte semmilyen felvétel nem szivárgott még ki, annyi azonban bizonyos, hogy a fedélzetén egy nagy úszómedence és egy helikopterleszálló is van. Az árát is titokban tartották, de állítólag kilenc számjegyű összegről van szó.

Eric Schmidt: Whisper

Luxusjacht, Luxusjachtok, milliárdosok luxusjachtjai, milliárdosokluxusjachtjai, EricSchmidt, Eric Schmidt: Whisper
Whisper
Fotó: Getty Images/Leon Neal

Eric Schmidt a Google korábbi vezérigazgatója tavaly vette meg a 95 méter hosszú, Lürssen gyártmányú Kismetet, amely korábban a Jacksonville Jaguar milliárdos tulajdonosáé, Shahid Khané volt. Schmidt miután a birtokába került, átnevezte ezt Whisper-re. A 12 vendég és 28 fős legénység befogadására alkalmas hajón egy master fedélzet található privát jacuzzival, teljes körű szolgáltatást nyújtó spa-val, medencével, mozival, és szabadtéri kandallóval. Bár a végleges eladási árát nem hozták nyilvánosságra, a hajó 149 millió euróért volt jegyezve, és egy januári jótékonysági árverésen egy 7 napos tartózkodás ezen a hajón 2,4 millió dollárért kelt el - írja a Yacht Charter Fleet.

Barry Diller: Eos

Luxusjacht, Luxusjachtok, milliárdosok luxusjachtjai, milliárdosokluxusjachtjai, BarryDiller, Barry Diller: Eos
Eos 
Fotó: Getty Images/Horacio Villalobos

Barry Diller, az IAC digitális médiavállalat elnöke, akinek a divattervezéssel foglalkozó feleségét, Diane von Furstenberg-et Anh Duong szobrászművész szoborként is megörökítette, az Eos megajacht tulajdonosai. A világ egyik legnagyobb magánvitorlás jachtja, a háromárbocos Lürssen szkúner 93 méter hosszú. Három évig tartott az építése, mielőtt 2009-ben átadták Dillernek. A belsejéről és felszereltségéről szinte egyetlen fotó sem készült a nyilvánosság számára. A házaspár minden nyarat a Földközi-tengeren, és minden szilvesztert St. Bartson tölti, és ezekre a helyszínekre ezzel a hajóval utaznak el. Oprah Winfrey, Emma Thompson, Anderson Cooper és Bezos is eltölthetett már több órát is a hajón. Bezosnak pedig valószínűleg az Eos lehetett az inspiráció Koru nevű hajója számára. 

Jim Clark: Athena

Luxusjacht, Luxusjachtok, milliárdosok luxusjachtjai, milliárdosokluxusjachtjai, JimClark, Jim Clark: Athena
Athena
Fotó: Northfoto/AlphaX/X17online.com

A Netscape alapítója, Jim Clark 2004-ben vette meg a 90 méteres Athena vitorlás jachtot. "Könnyedén építtethettem volna egy 50 vagy 60 méteres motoros jachtot, amely ugyanolyan hatalmas térrel rendelkezett volna, mint az Athena, de sosem érdekeltek igazán az ilyen típusú hajók. Az én szememben az Athena a világ legszebb nagy vitorlás jachtja" - nyilatkozta a milliárdos 2016-ban a Boat Internationalnek.

Az Athena 10 vendég és 21 fős legénység számára kínál helyet, és ha tehetné Clark ezt ma már picit kibővíttetné, hogy több hely lehessen rajta a gyerekei számára. "Ha kénytelen lennék valamit megváltoztatni, akkor az alsó fedélzeten lévő irodát alakítanám át gyerekszobává" - mondta.

Az egykori stanfordi professzor többször is megpróbálta eladni a hajót - 2012-ben 95 millió dollárért, 2016-ban 69 millió dollárért, 2017-ben pedig 59 millió dollárért - de eddig még nem talált rá vevőt. 

Larry Ellison: Musashi

Luxusjacht, Luxusjachtok, milliárdosok luxusjachtjai, milliárdosokluxusjachtjai, LarryEllison, Larry Ellison: Musashi
Musashi
Fotó: Corbis via Getty Images/Marco Secchi

Az Oracle alapítója, Larry Ellison az évek során több szuperjacht tulajdonosa volt, az egyiket a Rising Sun-t milliárdos társának, David Geffennek adta el. Jelenlegi hajóját, a Musashit 2011-ben vette 160 millió dollárért a Feadship nevű egyedi jachtóriástól. A híres szamuráj harcosról elnevezett, 88 méter hosszú jacht japán és art deco ihletésű dizájnelemeket egyaránt tartalmaz. A hajó olyan felszereltséggel is rendelkezik, mint a lift, az úszómedence, a szépségszalon, az edzőterem és a kosárlabdapálya.

Laurene Powell Jobs: Venus

Steve Jobs felesége, a befektető Laurene Powell Jobs az Apple társalapítójának 2011-ben bekövetkezett halálakor örökölte a 78 méteres Venus nevű jachtot. A Venust Philippe Starck francia építész és dekoratőrrel tervezte, és elkészültekor 130 millió dollárt ért. Jobs és Starck 2007-ben kezdett el együtt dolgozni a jachton, és négy éven keresztül havonta találkoztak, hogy megbeszéljék hol tart az építkezése. A Venus 2012-ben készült el Jobs specifikációi szerint: hat egyforma kabin van rajta a legmodernebb technológiával. 

"Ilyen minőségű hajó soha többé nem lesz. Mert soha többé nem fog összejönni két őrült, hogy egy ilyen feladatot megvalósítson" - nyilatkozta Starck. 

Charles Simonyi: Norn

Luxusjacht, Luxusjachtok, milliárdosok luxusjachtjai, milliárdosokluxusjachtjai, CharlesSimonyi, Charles Simonyi: Norn
Norn 
Fotó: TT News Agency via AFP/Anders Wiklund

Charles Simonyi, a Microsoft korábbi alkalmazottja két megayachtot vett a német Lürssen hajógyárból: a 90 méteres Nornt és a 71 méteres Skatot. A tavaly elkészült Norn tele van pakolva luxuscikkekkel, van rajta egy szabadtéri mozi, egy úszómedence, és egy olyan medencepadló, ami felemelkedve világító táncparketté válik. 

A Skats - Simonyi egy másik jachtja - neve a dán "kincs" szóból származik, és 56,5 millió eurós listaáron került a piacra 2002-ben.

Sergey Brin: Dragonfly

image

A Google társalapítója, Sergey Brin egy jachtokból, hajókból és játékokból álló flottillát épített, amelyet "Fly Fleet" néven ismerhet a közvélemény. Brin armadájának legnagyobb tagja a Google egyik terméke után elnevezett elegáns Dragonfly, amely mozival és helikopterleszállóval is rendelkezik. A 73 méter hosszú hajót az ausztrál Silver Yachts hajógyár építette, és a SuperYacht Times szerint 18 vendég és 16 fős személyzet fér el rajta.

Forrás: Business Insider