Mindent megváltoztathat a gyémántok világában ez az üzlet

Vágólapra másolva!
Eladják a világ egyik legismertebb gyémántbányász vállalatát, a De Beers-t, melynek nevéhez a modern gyémántipar megalapozása köthető. Egyelőre találgatni sem érdemes azt, milyen változást hozhat mindez a gyémántok piacán, és hogyan érinti majd például az ékszerek vagy ipari gyémántok piacát. Csupán az biztos, hogy az év egyik legnagyobb üzletére lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb bányaipari vállalata, a brit Anglo American közleményben adott tájékoztatást arról, hogy elakarják adni a gyémántipar ikonikus márkájának számító De Beers-t. A vállalat 85 százalékban tulajdonosa a De Beers-nek (a fennmaradó hányad Botswanáé). Az Anglo American a döntést azzal indokolta, hogy ezzel is "növelni kívánják statratégiai rugalmasságukat."

Mint az Origo egy korábbi összeállításában bemutatta, a De Beers 1888-as megalapítása nem csak megalapozta a modern gyémántipart, hanem meg is mentette a világ gyémántkereskedelmét. A Cecil John Rhodes alapította cég sikeresen futtatta fel a drágakövek kereskedelmét (Rhodes alapította a ma Zimbabwe néven ismert országot is), a versengő kisebb bányákat kartellbe tömörítette, és így hatékonyan tudták a piaci árakat befolyásolni. A De Beers nevel a 20. század elején egyet jelentett a gyémántkereskedelemmel, a világ akkori kitermelésének mintegy 80 százaléka futott át a vállalaton.

The Centenary Diamond - LONDON - SEPTEMBER 1997: The Centenary diamond on display at the Diamond Trading Company in London. It was found on July 17th, 1986 by the electric X-ray recovery system at the Premier Mine in SOuth Africa, owned by De Beers. Only a handful of people knew about it and all were sworn to silence. The diamond is 599 carats, and is perfect in colour. It is one of the largest top-colour diamonds ever found. It was named 'Centenary' by De Beers because Cecil Rhodes discovered it around a century after the creation of London Diamond Syndicate. Over the years the Premier Mine has produced several outstanding diamonds of the most superb colour, which have been cut into famous gems: The Cullinan in 1905, the Niarchos in 1954, the Taylor-Burton in 1966, and the Premier Rose in 1978. (Photo by Patrick Landmann/Getty Images)
A képen a világ egyik legnagyobb gyémántja, a Centenary Diamond, amelyet 1986-ban röntgentechnológiával találtak meg a De Beers egyik afrikai bányájában
Fotó: Shutterstock

A bejelentésről szóló külföldi híradások szerint az Anglo American döntése némileg váratlanul érkezett, de legalábbis különösen annak tükrében érdekes, hogy a cég nemrég visszautasította a rivális BHP felvásárlási ajánlatát. Az ausztrál óriás 47,3 milliárd dollárt ajánlott vetélytársáért. 

A BHP már többször próbálta bekebelezni a konkurenst, de az Anglo American-nél rendre úgy látták, "az ajánlati árral alulértékelik a vállalatot és jövőbeni kilátásait" – vagyis kevesellték az összeget.

Az Anglo American bejelentése után az egyelőre konkrétumok nélküli találgatások a De Beers sorsáról, potenciális új tulajdonosáról szólnak, és kevesebb figyelmet kapnak azok az okok, melyek szerepet játszhattak az Anglo American döntésében. A vállalat ugyanis azt is világossá tette, hogy alapvető szerkezetátalakításra készül. 

Nem csak a patinás De Beers-től válik meg annak gyémántkotró hajóival együtt. Hanem kiszervezi vagy eladja, esetleg összevonja a nikkellel, a platinával illetve az acélgyártáshoz köthető szénkitermeléssel foglalkozó divízióját is. Ezek helyett elsősorban a réz- és a vasérc kitermelésére koncentrálna, valamint a mezőgazdaságban való jelenlétét erősíteni.

bánya, copper, réz, anglo american, bányadömper
Egy hatalmas bányadömper az Anglo American egyik chilei rézbányájában
Fotó: Ariel Marinkovic / AFP

Mindennek oka az, hogy a megújuló energiatermelés terjedésével és az elektromos autók térhódításával a kereslet egyre csak nő a rézre, melynek piaci ára is emelkedik. Emellett nem pusztán az ipari felhasználásban, hanem az ékszergyártásban is egyre nagyobb arányt képviselnek a mesterséges, laborban növesztett gyémántok. Ezeket a változásokat kívánja lekövetni a vállalat az átszervezéssel, tevékenységek eladásával.

Az Anglo American 2023-as bevétele 32 milliárd dollár volt.