Óriási fehér gyémántot találtak, elképesztően sokat érhet

Vágólapra másolva!
295 karátos gyémántot találtak a világ legmagasabban fekvő gyémántbányájában, Letseng-ben, mely a Dél-afrikai Köztársaság területébe ékelődő parányi Lesothóban működik.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli gyémánt megtalálását a bányában többségi tulajdonrésszel bíró Gem Diamonds jelentette be. Arról egyelőre nem adtak ki tájékoztatást, hogy tervezik-e a gyémánt eladását, illetve milyen módon gondolják annak hasznosítását.

A 295 karátos gyémánt a a bányaipari vállalat által közzétett képen Forrás: Gem Diamonds

A gyémánt értékével kapcsolatban sincsenek még becslések, a kő értéke egyébként később változhat attól függően, hogyan munkálják meg. Viszonyításként érdemes megemlíteni, hogy korábban egy 367 karátos fehér gyémántot 9,6 millió dollárért adták el.

Az Origo rendszeresen beszámol a világ legmagasabban működő, Dél-Afrikában található Letseng bányában talált gyémántokról. A 3000 méternél magasabban fekvő bánya a világ egyik legfontosabb gyémántlelőlhelye. Tavaly novemberben egy 117 karátos fehér gyémántot találtak ott, míg 2022 májusában egy 129 karátos követ. 2020-ban pedig kiemeltek egy 233 karátos fehér gyémántot is.