Hatalmas gyémántbányát építenek Oroszországban

Jakutföld, a gyémánt hazája
Mirnij, 2019. július 3. 2019. június 19-i kép nyersgyémántokról az Alrosa orosz gyémántipari társaság központjában, a jakutföldi Mirnijben. A Mirnijnél levő 525 méter mély és 1200 méter széles külfejtés, a Mir (Béke) a bolygó felszínének egyik legnagyobb mesterséges mélyedése. A 2001-ben bezárt bányát az Alrosa 2009-ben újranyitotta felszín alatti kitermelésre. Az Alrosa az oroszországi gyémánt 95 százalékát, világszinten pedig a gyémántkitermelés 27 százalékát adja. A mintegy 37 ezer embert foglalkoztató vállalat jelenleg 12 kimberlitkürtőnél és 16 üledékes lerakódásnál végez kitermelést Jakutföldön és az Arhangelszki területen. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb gyémántkitermelő cégének számító orosz Alrosa bejelentette, hogy új bányát épít annak a létesítménynek a helyére, amelyet 2017-ben egy árvíz miatt bezártak.
Vágólapra másolva!

Az Alrosa új gyémántbányát épít az oroszországi Jakutföldön található létesítmény helyére, amelyet még 2017-ben zártak be. Akkor a bányát egy árvíz miatt kellett bezárni, amely nyolc ember halálát okozta.

Most az orosz bányaóriás vezérigazgatója, Pavel Marinycsev bejelentette, az új projekt 121,5 milliárd rubel (kb. 443,5 milliárd forint) értékű beruházást igényel, és a termelés várhatóan 2032-ben indul majd meg.

Új bányaprojekt készül a 2017-ben bezárt létesítmény területén Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A leállás előtt a Mir nevű bánya az Alrosa éves gyémánttermelésének nagyjából 9 százalékát tette ki. Az új bánya a várakozások szerint ugyanazt a teljesítményt hozza majd, mint a régi.

A cég szerint a területen a gyémántkészletek teljes mennyisége 173,5 millió karát. A kitermelés várható 30 éves időtartama alatt az éves kibocsátás 2 millió tonna ércet és 3 millió karátnyi gyémántot tehet ki évente.

Forrás: Mining.com